Kiivaasti odotetut Valtioneuvoston ja Traficomin luonnokset kevytautoja koskevista määräyksistä ja asetuksista on nyt julkaistu. 3.5.2019 julkaistut luonnokset ovat nyt lausuntokierroksella ja niitä voi käydä kommentoimassa lausuntopalvelussa. Oman lausuntonsa voi käydä jättämässä rekisteröitymällä palveluun. Lausunnot tulee jättää palveluun 20.6.2019 mennessä. Lopulliset määräykset valmistellaan ulkoisen lausuntokierroksen päätyttyä ja ne astuvat voimaan syksyllä, viimeistään samaan aikaan lakimuutoksen kanssa 1.11.2019.

Tällaista kevytautosta kaavaillaan

Valtioneuvoston ja Traficomin luonnoksissa määritellään kevytauton ominaisuudet ja autojen ylläpitoon liittyvät velvollisuudet. Luonnoksissa selviävät nyt monet, aikaisemmin epäselviksi jääneet seikat kuten katsastusväli ja talvirengaspakko. Lopulliset asetukset ja määräykset saadaan lausuntokierroksen päätyttyä.

Kevytauto

 • T1-luokan ajoneuvo, joka on muutettu vuonna 2015 tai sen jälkeen käyttöönotetusta henkilöautosta.
 • Jatkossa ajoneuvon ensimmäisen käyttöönottovuoden päättymisestä saa olla kulunut enintään 10 vuotta.
 • Kevytauton suurin rakenteellinen nopeus on 60 km/h.
 • Omamassa ajokuntoisena on enintään 1500 kg tai enintään 1800 kg, jos kyseessä on täyssähköauto.
 • Kevytautoa saa ajaa AM-luokan ajokortilla.
 • Kevytautossa on valkoiset henkilöauton rekisterikilvet, mutta siinä pitää olla hitaan ajoneuvon kolmio.
 • Kevytauto katsastetaan samoin kuin henkilöauto.
 • Nopeusrajoittimien asennus on luvanvaraista ja myös asetusnopeuden tarkastus vaatii oman lupansa.
 • Kevytautolla on samat vaatimukset talvi- ja kesärenkaiden suhteen kuin henkilöautollakin.
 • Kevytauton paikkaluku on sama kuin henkilöauton, josta se on muutoskatsastettu.
 • Kevytautossa saa olla vetokoukku, mutta se ei ole pakollinen.

Kevytauton kuljettamiseen oikeuttavan AM-kortin ajo-opetuksessa voidaan käyttää joko kevyttä nelipyörää, kevytautoa tai T3-luokan traktoria, jonka suurin rakenteellinen nopeus on yli 40 km/h ja enintään 60 km/h. AM-luokan ajokortilla voi ajaa sekä automaatti- että manuaalivaihteista kevytautoa riippumatta siitä, onko ajokoe suoritettu automaattivaihteisella ajoneuvolla.

Tutustu myös Traficomin Kevytauto-osioon.